ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkהתקנת מנדריבה 2008.1 על Asus Eee (חלק א')

published at 13/05/2008 - 23:40 · ‏פורסם דוביקס · ‏tags Netbooks , מדריכים ומגזינים · שלח לחברידידותי למדפסת
Netbooks ה-Eee PC מתוצרת אסוס הוא מחשב מגניב, גם בגלל הגודל הקומפקטי שהוא מציע יחסית לכל מחשב נייד אחר, אבל במיוחד בגלל שהוא זמין עם לינוקס בתמיכת היצרן (הפצה מבוססת Xandros). זה לא מונע כמובן להתקין עליו הפצות אחרות - כמו אובונטו ומנדריבה. החלטתי לנסות להתקין את מנדריבה 2008.1 על ה-Eee.

מאחר ונוח לי שעל המחשב פועלת הפצה שמותאמת בצורה מושלמת לחומרת המחשב, החלטתי להתקין את המנדריבה על כרטיס זיכרון כך שאוכל לבחון את ההתקנה והשימוש במנדריבה על ה-Eee מבלי לפגוע במערכת ההפעלה המקורית שמותקנת על המחשב. יש מספר מדריכים שמסבירים את אופן ההתקנה - כמו למשל המדריך בוויקי של מנדריבה והמדריך בוויקי של משתמשי ה-Eee.

שני המדריכים מציעים מגוון אפשרויות התקנה רב (ומבלבל למדי) - אני אתאר את ההתקנה שאני ביצעתי מתמונת תקליטור התקנה המאוחסן על כונן קשיח חיצוני, אתחול תהליך ההתקנה מזיכרון USB, וביצוע ההתקנה עצמה על כרטיס זיכרון SDHC. תהליך ההתקנה מבוסס על המדריך השני שקישרתי למעלה, עם כמה שינויים משלי.

אני רוצה להדגיש שאני לא ממליץ על התקנת מערכת הפעלה על ה-Eee למשתמשים לא מנוסים - למרות שהיא יחסית קלה לביצוע שגיאות מסוימות במהלך ההתקנה עלולות לעלות ביוקר.

כאמור, תמונת תקליטור ההתקנה אוחסנה על כונן קשיח חיצוני. את הקובץ אפשר להוריד מאחד מאתרי המראה בחו"ל - למשל מהקישור הזה.

את כל הפעולות המתוארות כאן אפשר לבצע מה-Eee עצמו - קודם יש לפתוח טרמינל ע"י ALT-CTRL-T. במידה ואתם נתקלים בבעיית הרשאות, אפשר להפוך למשתמש על ע"י sudo su או להוסיף את הפקודה sudo לפני הפקודות הרלונטיות. לאחר מכן אפשר להריץ את כל הפקודות המתוארות להלן.

wget http://ftp.nluug.nl/ftp/pub/os/Linux/distr/Mandrakelinux/official/iso/2008.1/mandriva-linux-free-2008-spring-dvd-i586.iso -P /media/D:/


הספריה המופיעה אחרי ה "P-" היא זו שאליה יורד קובץ תקליטור ההתקנה. במקרה שלכם יתכן שהכונן הקשיח החיצוני עוגן למקום אחר - אפשר לבדוק זאת ע"י פקודת mount ולהתאים את הפקודה.

רצוי לבדוק את שלמות ההורדה ע"י פקודת md5sum ולהשוות לחתימת הבדיקה.

בשלב הבא יש להוריד ולשמור לזיכרון ה-USB את קובץ האתחול לתקליטור ההתקנה. לצורך זה השתמשתי בזיכרון USB ישן בגודל 16MB (נדרש לפחות 12MB). שימו לב שהתהליך ימחוק לחלוטין את תכולת זיכרון ה-USB כך שמומלץ לגבות כל תוכן חשוב שיש לכם עליו לפני הפעלת הפקודות הבאות:

wget http://ftp.nluug.nl/ftp/pub/os/Linux/distr/Mandrakelinux/official/2008.1/i586/install/images/all.img
dd if=all.img of=/dev/sdd


במקרה שלי זיכרון ה-USB זוהה כ-dev/sdd/ - יש לבדוק מה המצב אצלכם ע"י פקודת mount ולהתאים את הפקודה. מומלץ להיזהר מאוד - אתם לא רוצים לדרוס בטעות מחיצה לא נכונה. שימו לב שכתובת המטרה היא ללא מספר המחיצה (למשל dev/sdd1/ כפי שמופיע בפקודת ה-mount).

כעת אפשר לאתחל את ה-Eee. אם הכל בוצע כשורה, האיתחול יבוצע מזיכרון ה-USB ותקבלו את מסך ההתקנה של מנדריבה. אפשר ללחוץ על Enter או להמתין מספר שניות להופעת תפריט ההתקנה (הטקסטואלי בשלב זה). תפריט ההתקנה מציע מספר אפשרויות להתקנה - במקרה שלי בחרתי בהתקנה מכונן קשיח (Hard disk).

בשלב הבא נבדקים כל הכוננים המחוברים למערכת ומופיעה רשימה שבה יש לאתר את הכונן הקשיח החיצוני (מדריך ההתקנה שפעלתי על פיו מציין שלעתים תוכנת ההתקנה מתבלבלת ואז יש לנסות לבחור מקור התקנה אחר מהרשימה ולא את הכונן הקשיח החיצוני - אני לא נתקלתי בבעיה זו). תוכנת ההתקנה תבקש לדעת את הספריה בה אוחסנה תמונת תקליטור ההתקנה (בשורש במקרה שלי), ותציע לבחור את קובץ תקליטור ההתקנה.

לאחר מספר שניות תעלה תכנת ההתקנה הגרפית המוכרת של מנדריבה. כעת ההתקנה מתבצעת כרגיל (למשל לפי המדריך באתר מנדריבה ישראל).

את ההתקנה בחרתי לבצע בעברית. בשלב חלוקת המחיצות בחרתי ב"חלוקת מחיצות מותאמת אישית" - חשוב מאוד לבחור באפשרות הזו אם אתם לא רוצים למחוק בטעות את מערכת ההפעלה המקורית של ה-Eee!

כלי חלוקת המחיצות מציג בלשוניות את הכוננים השונים המזוהים במערכת. אצלי הופיעו sda שמופה לזיכרון הפנימי של הנייד, sdc שמופה לכונן הקשיח החיצוני, ו-sdd שמופה לכרטיס הזיכרון שעליו רציתי להתקין את מנדריבה. חשוב שתזהו באופן מוחלט וברור את המיפויים כדי שתתקינו את המערכת ליעד הנכון.

בחרתי בלשונית של כונן sdd, סימנתי את המחיצה שעליו (מפירמוט קודם), בחרתי למחוק את המחיצה, ולחצתי על כפתור "הקצבה אוטומטית". התהליך הגדיר שלוש מחיצות על כרטיס הזיכרון שגודלו 8 מ"ב - שורש בגודל 5.9 ג"ב, מחיצת זכרון החלפה בגודל 415 מ"ב, ומחיצת בית בגודל 1.1 ג"ב. אפשר לבצע כמובן חלוקה ידנית אם אתם רוצים חלוקת מחיצות אחרת.

לחיצה על כפתור "סיום" ואישור הובילה לפירמוט המחיצות, שלאחריהן מופיעה האפשרות להוספת מקורות התקנה נוספים (השארתי את ברירת המחדל "כלום"), ותפריט בחירת קבוצת החבילות (שולחן עבודה KDE, שולחן עבודה Gnome, התקנה מותאמת אישית). בחרתי להתקיו את Gnome.

בשלב הבא מתבצעת התקנת החבילות. כתלות במהירות כרטיס הזיכרון שברשותכם, התהליך יכול לקחת מספר שעות, כך שיש לוודא שהמחשב מחובר לחשמל כדי שהסוללה לא תיגמר באמצע ההתקנה.

לאחר התקנת החבילות, יש להגדיר סיסמת מנהל וחשבון משתמש, ולהתקין את מנהל האתחול. גם בשלב זה יש לנקוט במשנה זהירות ולוודא את התקנת מנהל האתחול על כרטיס הזיכרון ולא על הזיכרון המובנה ב-Eee.

יש לאשר את הגדרות ברירת המחדל של המסך (למרות שמוצע להגדיר 1024x768 ולא את הרזולוציה הקטנה יותר של ה-Eee), ולאשר את מסך הסיכום ובדיקת ההגדרות.

לאחר עוד לחיצה על "המשך" ו"הפעלה מחדש" המחשב יאותחל. יש להוציא את זיכרון ה-USB ממנו אתחלנו קודם ולנתק את הכונן הקשיח החיצוני. ה-Eee לא מאתחל מכרטיס הזיכרון הפנימי כברירת מחדל. אפשר לאתחל קודם כל את את מערכת ההפעלה המקורית כדי לוודא שהיא לא נדרסה. כדי לאתחל את התקנת המנדריבה, יש ללחוץ על מקש Esc מייד עם הופעת מסך האתחול של ה-Eee, ולבחור מהתפריט שיוצג את התקן האתחול (בהתקנה שתיארתי הוא מזוהה כ CardReader).

הפעלת המנדריבה מתבצעת משום מה ללא Boot Splash גרפי, אבל לאחר פחות מדקה מופיע אשף ההפעלה הראשונה (המסך חתוך במקצת, ודילגתי עליו ע"י לחיצה על "סגור"). בשלב הבא מופיע מסך הכניסה למערכת בו יש להזין את שם וסיסמת המשתמש שהוגדרו בהתקנה. לאחר מספר שניות נוספות Gnome עולה במלוא תפארתו עם עברית מלאה.

אפשר להתעלם מההודעה שהסוללה פגומה (זה נראה כמו באג) - וללחוץ על "אל תציג זאת שוב", ולהמשיך להגדרת הרשת האלחוטית.

כעת נגדיר את הרשת האלחוטית. בשלב זה המחשב צריך להיות מחובר לרשת קווית כדי לאפשר את הורדת מנהלי ההתקן הדרושים.

יש להפעיל את מרכז הבקרה בעזרת הסמל בשורת הבקרה העליונה או דרך התפריט מערכת > ניהול > מרכז הבקרה של מנדריבה לינוקס, להזין סיסמת מנהל, ולבחור ב"הגדרת מקורות להתקנה ולעדכון". יש להסיר את הסימון "מופעל" מהמקורות המופיעים (מתקליטור ההתקנה), וללחוץ על מקש "הוספה". בחרתי בהתקנת "מערך מקורות מלא". אשף המקורות מציע להגדיר את המקורות מאתר המראה הישראלי. לאחר הגדרת המקורות יש ללחוץ על "סיום".

את אשף הגדרת הרשת יש להפעיל ממרכז הבקרה מלשונית "רשת ואינטרנט" ואז לבחור "הגדרת מנשק רשת חדש". באשף הגדרת הרשת יש לבחור את האופציה להגדרת חיבור "אלחוטי", לבחור בהתקנת מנהלי התקן לכרטיס רשת Atheros (ברירת המחדל, ולא את האופציה להשתמש ב-ndiswrapper). יותקנו מספר חבילות ולאחר מכן יש לבחור את הרשת האלחוטית שלכם מהתפריט, להגדיר את מאפייני הרשת (למשל אבטחה), ולאחר עוד מספר לחיצות על "המשך" (לקבלת ברירות המחדל) הגדרת הרשת תסתיים ותופעל.

בחלק ב' של הסקירה אתייחס לביצוע הגדרות שלאחר ההתקנה ולהתרשמות מהמערכת החדשה.
 

קישורים רלוונטיים

· עוד על Netbooks
· חדשות מאת דוביקס


הסיפור הנקרא ביותר בנושא Netbooks:
Asus מציגה את ה-Eee PC

התקנת מנדריבה 2008.1 על Asus Eee (חלק א') | כניסה / יצירת מנוי חדש | 3 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
Re: התקנת מנדריבה 2008.1 על Asus Eee (חלק א') (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 14/05/2008 - 20:57

יש אפשרות לא פחות טובה ממנדריבה לנושא.
http://www.eeepclinuxos.com/
אחרי שתנסה את המערכת הזאת,אולי המשתמשים יקבלו אופצייה שניה להתקנה ברמה גבוהה!!
בהצלחה.

[ השב לזאת ]

Re: התקנת מנדריבה 2008.1 על Asus Eee (חלק א') (ניקוד: 1)
ע"י דוביקס (dovix2003@yahoo.com)
ב 15/05/2008 - 20:40
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
תודה על הקישור, אני אסתכל על זה.

[ השב לזאת ]

Re: התקנת מנדריבה 2008.1 על Asus Eee (חלק א') (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 15/05/2008 - 04:46
לא להגדיר מחיצת SWAP כלל.

[ השב לזאת ]